Voor een sterk lokaal bestuur

Op zoek naar een presentatie van #VVSGtrefdag?

Kies hieronder uw thema

Energie en Klimaat

​Las u al het themanummer van Lokaal over lokaal energiebeleid?

Hieronder vindt u de pdf-bestanden van deze artikels:

Mark Suykens, directeur VVSG, over lokaal energiebeleid.

Een gebouw met een dikke frak. Interview met schepen Tom Balthazar van Gent, en schepen Luc Maes van Beveren

Een energiedoorbraak bij het lokale gebouwenpatrimonium? Krachtige kopgroep, behoudend peloton Europa wil vanaf 2019 alle nieuwe overheidsgebouwen 'bijna energieneutraal'. En ook voor de renovatie van bestaande gebouwen zullen de normen verstrengen. Zijn lokale besturen zich al aan het warmlopen bij hun huidige bouwprojecten? We legden ons oor te luisteren bij enkele gespecialiseerde bureaus.

Energiezuinige lichtkoepels regelen temperatuur en verlichten judozaal.
Over vier LightCatchers in sporthal De Witte Molen in Sint-Niklaas (Jan Burm, milieu- en energiecoördinator Sint-Niklaas)

Het Covenant of Mayors leeft en is een opstap naar Europese projecten.
In 2009 ondertekenden 360 Europese burgemeesters het Covenant of Mayors (Burgemeestersconvenant). Hierin beloofden ze tegen 2020 de CO2-uitstoot in hun gemeente met minstens 20% te verminderen. Ook vijf Vlaamse steden deden toen al mee: Oostende, Gent, Antwerpen, Hasselt en Genk. Ondertussen hebben 2849 burgemeesters het convenant getekend, ook Leuven is sinds mei dit jaar toegetreden. Mooie woorden zijn in het geval van dit convenant geen loze beloften.

Slimme meters vergen eerst slim beleid.
Slimme netten en meters bereiden een slimme energietoekomst voor, met minder verbruik en lagere kosten. Of is het toch niet al goud wat blinkt? De SERV waarschuwt voor te veel ondoordachte voortvarendheid.

ICT wordt groener.
ICT zou wereldwijd goed zijn voor twee procent van het energieverbruik. Geen wonder dat het ook in de klimaat- en aanverwante plannen van lokale besturen opduikt als een post van energiebesparing. Maatregelen gaan van het eenvoudige uitschakelen van een screensaver tot het complexe virtualiseren van servers of het doordacht  bouwen/renoveren van het serverlokaal.

Hoe moet het verder met de straatverlichting?
Minder energieverbruik maar toch beter verlichte straten, pleinen en wijken: voor gemeenten is dit een dubbele uitdaging. Waarmee halen ze het meeste effect? Met de lichtbron, de globale behandeling van infrastructuur en techniek of vooral met het concept en de planning op lange termijn?

Groen licht houdt rekening met flora en fauna
De Nederlandse Lichtstad Eindhoven dankt haar imago aan het bedrijf Philips. Ondertussen is dit de toptechnologieregio Brainport. Licht blijft ook op gemeentelijk niveau een belangrijke rol spelen, een van de nieuwste projecten is dat van de dynamische verlichting Velddoornweg.

Zich verplaatsen is netwerken
Fossiele brandstoffen geraken op maar we verplaatsen ons almaar meer. je kunt je natuurlijk op je eigen energie voortbewegen en stappen of trappen en zo je CO2-uitstoot sterk beperken. Maar wat als de afstand daarvoor te groot is of de helling te steil? En wat als zelfs het openbaar vervoer je niet tot op je bestemming kan brengen? Voor mobiliteit luidt de boodschap: netwerken, ook voor de oplaadpunten voor je elektrische auto of fiets

Duwolim: goedkope lening voor energiebesparende investering
De coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk Duwolim verstrekt in heel de provincie Limburg goedkope leningen voor energiebesparende investeringen in woningen. Ze richt zich in de eerste plaats op gezinnen met een beperkt inkomen of een kansenproblematiek.

 

Zie ook het themanummer van Lokaal over duurzaam bouwen.

 

Vragen of opmerkingen over deze artikels of over lokaal energiebeleid? contacteer VVSG-stafmedewerker Alex Verhoeven

Navigatie